paim2-3.jpg

Collieiden paimennusmestaruudet kisattiin Somerolla 2.9. Tuomarina Eija Kansanaho-Palonen. Lähdin Dingon kanssa osallistumaan ajatellen, että ylempien luokkien radalla voi jo olla mitä vaan, mutta rata oli aivan mentävissä ja saimme siitä 79/100 EH PAIM2. Jes! Loistavaa Dingo. Ottoaitauksesta lähdössä pientä tungosta. Kuljetus tiellä ja portista pienellä säädöllä. Sortteerausta ei ole tehty ikinä, mutta saatiin lampaat suppiloon ja osa hyvin portista läpi. Sitten yksi kääntyi ympäri ja jäi tulpaksi lajittelijaan ja toinen kääntyi uhittelemaan Dingolle, joka ei matsia lampaan kanssa ota vaan väistää. Menin pienen patistelun jälkeen koiran tueksi ja tömistelin lampaat liikkeelle. Häkistä laidunnukseen, laidunnus ja lampaan kiinniotto. Kuljetuksella sillan yli, Dingo ja yksi lammas lurahtivat ohi, kun paahdoin eteenpäin taakse katsomatta. Lopussa pysäytysalue ennen porttia, jonne lampailla oli kova veto ja koiran piti päästää ne vasta, kun portti oli auki. Huh. Yritin kyllä pitää tulosajatukset poissa päästäni, mutta jännitti niin että ällötti, tippaakaan en kyllä kisaamisesta edelleenkään nauti missään lajissa ja aina kisapaikalla odotellessa aion lopettaa koko homman. Toki heti kun suoritus on ohi, alkaa kisakalenteri taas kiinnostaa. Tuomari käski luottaa koiraan! Aktiivisuudesta täydet pisteet.

Tottiskentälläkin on paarustettu. Jälkikoepaikka on plakkarissa syyskuun lopussa, sitten tavoite on saavutettu ja koira koulutettu palveluskoirakokeisiin, ja jäämme tuloksesta riippumatta lajista pois. Dingo on sydämeltään täysiverinen lammaskoira eikä palveluskoira, enkä myöskään halua riskeerata esteillä enää sen jalkaa, josta petti toinen varpaan koukistajajänne, vaikka ei se koiraa mitenkään näytäkään haittaavan. Syyskuu on siis omistettu tottiksen kasaamiselle, maaston osalta nyt ei oikeastaan toimenpiteitä enää tarvitakaan.

TamSKilla käytiin tavoitteellisen tokoryhmän näyttökokeessa ihan kylmiltään, mikä näkyi suorituksessa. Dingo oli ihana ja reipas, mutta ihan pihalla kisamaisessa tokokehässä, jollaista ei ole nähnyt puoleentoista vuoteen. Tokoryhmään ei siis olla talveksi pääsemässä, mutta tokosta tulee päälaji.