"Koira kyllä yrittää, se ei vaan osaa", totesi tuomari Floralle Tuusulan tanssikisoissa. Sama piti paikkansa eilen collieiden tokomestaruuksissa. Koe pidettiin hyvällä nurmikentällä Vihtavuoren urheilupuistossa. Miinuksena valtaisa määrä mäkäriä, jotka tikkasivat armotta sekä minua että koiraa. Tuomarina oli Salme Mujunen ja tuomariharjoittelijana Heli Herranen.

Paikallaoloissa istuminen 10. Maahan laitettaessa neljästä koirasta yksi oli jo lähtenyt rivistä, muut kolme maastoutuivat ensimmäisen käskyllä. Makuu hyvin ja luokse reippaasti. Tästä 8.

Yksilöliikkeistä Z ja luoksetulo sekä tunnari ja kaukot tehtiin yhdessä, kaikki muut liikkeet yksitellen. Koirakot saivat siis postailla kehän vieressä ja kipittää sisään suorittamaan ja taas ulos pari tuntia. Näin kuitenkin tuomari ja harjoittelija saivat palaveerata pisteistä niin, ettei koirakkoa tarvinnut seisottaa sitä aikaa aina kehässä odottamassa. Itsehän en halua pisteitä edes nähdä, joten juoksin aina heti pois palkkaamaan koiran tennarilla. Ja tällä systeemillä viisi viimeistä kehäänmenoa ja suoritusta eivät kyllä jaksaneet jännittää enää ollenkaan.

Ensin seuraaminen. Veka keuli törkeästi, kaikki käännökset olivat huonoja ja jossain kohtaa se pomppi niin eteen, että tallasin TAKAtassulle, mistä jatkettiin pienen koikkaloikkailun jälkeen. Peruutus irtosi melko lailla. Pisteitä tästä kohelluksesta kerättiin 6 1/2.

Z MIS. Seisominen maahan ja pisteitä 6 1/2. Luoksetulossa päätin kuitenkin käyttää vain suullisia käskyjä, koska en uskonut Vekan reagoivan vielä käsimerkkiin niin pitkältä matkalta. Veka valui melkein maahanmenomerkille asti eikä mennyt maahankaan kuin toisella käskyllä. Tästä kuitenkin irtosi vielä 5 pistettä.

Sitten tehtailtiin pyöreää nollariviä: ruutu, ohjattu, kiertonouto ja tunnari. Kisapalkkasin kehässä ja pallotin ulkona kuitenkin kaikesta. Ruudun ympyrä oli spreijattu valkoisella ja näkyi minulle ihan hyvin, koiralle toki ei. Veka kuitenkin hoksasi ruudun ja valitsi näkymätöntä kohdetta helpomman eli lähti ruutuun. Sain sen pysäytettyä ja ohjattua vielä ympyrän luo. Jäi takaa ulos, mutta sillä käskymäärällä oltiin jo nollilla, joten pistettiin siitä ruutuun. Liikkeen loppuosa oli moitteeton!

Ohjatun merkki oli hieno! Veka tuntui kapuloiden viennissä tiirailevan maisemia, mutta lähti käskyllä reipasta vauhtia ja fokus oli aivan oikein merkissä. Lähti kuitenkin keskikapulalle ja kun kielsin siitä, Veka hylkäsi kapulat ja tuli takaisin merkille, mistä kutsuin pois.

Kiertonoudossa Veka tuntui lähetyksessä katsovan tötteröä, mutta käskyllä ei ollut varma siitä ja valitsi taas helpomman vaihtoehdon eli oikeanpuoleisen kapulan hyppynoudon. Jos sen olisi ehtinyt pysäyttää ennen estettä, ei siitä olisi enää saanut ohjailtua kiertoon niin että pisteitä olisi ollut jaossa. Päätin jo ennakolta, että tässä ei aleta säätää.

Tunnari... liian hapokasta. Veka haistoi paria ensimmäistä kapulaa ja toi vaan jotain.

Kaukot SIMISM. Kokonaisuutena hyvin, 6 pistettä. Tässäkin tutut virheet eli ensimmäisessä maa-seisossa istumaan ja seiso-maassa istumaan, näihin tuplakäskyt. Etenemää ehkä 20 senttiä. Ja möläytin koiran maahan liike alkaalla ennen liikkurin käskyä.

Veka oli koko ajan ihanan reipas ja yritti parhaansa. Virheet olivat pelkkää osaamattomuutta eivätkä tulleet yllätyksenä, kun tiedossa oli liikkeiden olevan vielä kesken. Tokomestikset olivat täynnä kivoja tuttuja ja fiilis oli koko ajan korkealla, vaikka pisteitä kerättiin vain 119 eli tulosta ja sijoitus 3/4. Itselleni on ollut ylpeyden aihe jo päästä erikoisvoittajaluokkaan, ja tästä on hyvä jatkaa.