Lauantaina puoli seitsemältä ylös ihanaan kesäiseen aamuun ja Someroa kohti FCI-kurssin viimeiselle kerralle. Tehtävinä olisi ollut kuljetus vaikeista paikoista, ajoneuvon kohtaaminen ja lampaiden laitto traileriin pihassa, mutta Dingon kanssa ei tietenkään näin vaikeita ylempien luokkien juttuja lähdetty yrittämään. Ensimmäisellä kierroksella ulkona kuljetusta, häkistä ottoa ja häkitystä, koska nämä perusjututhan meille ovat vaikeita. Kuljetuksessa saatiin Dingo nyt hyvin pysymään lauman takana irti kintuistani, paimensauvan avustuksella toki. Pysähtyminen ja odottaminen taas vaikeampaa. Pieneen häkkiin häkitys sujui aika kivasti; osasin jo vähän katsoa, mihin menen itse ja mihin pistän koiraa. Sen sijaan häkistä otto ei niinkään sujunut, koska lampaat jämäsivät kuonot sumpussa aitaan. Saatiin ne sieltä sitten kammettua niin että liikkuivat koiran edellä, mistä isot kehut Dingolle. Lopuksi häkitys isompaan häkkiin ok.

Toisella kierroksella sisällä mentiin kujaa, jonka keskellä oli muutama lavoista koottu porras. Ensin kuljetuksella, sitten kujansuulla lähetin koiran ajamaan lampaat kujaan. Saatiin ne sinne aika hyvin ensin. Välillä Dingo kuitenkaan ei malttanut pysyä takana, vaan ryysi lampaiden mukana ja ohi niin että porukka oli hajallaan kujassa ja ulkopuolella. Lähettelin Dingoa flänkeille, ja se menikin varsin kivasti. Pysäytykset kuitenkin valuvat (enkä itsekään osannut pysäyttää ajoissa), joten koira lurahti monesti liian pitkälle ja työnsi lampaat kujan suun ohi. Sitä on siis lähityöskentelyssä vaikea siirtää vain vähän kerrallaan oikeaan sijaintiin lampaisiin nähden, koska käskyt eivät vaan aiheuta välitöntä tottelemista. Todettiin myös, että monien collienohjaajien tapaan alan turhaan paapoa koiraa heti kun se näyttää pahoittavan mielensä, vaikka rauhallisesti vaatimalla pääsisi parempiin tuloksiin... muualla osaan jo aika hyvin lukea koiriani, mutta paimennusilmeissä on vielä tulkitsemisen opettelemista! Kouluttajien mielestä siis Dingo oli hyvä ja edistyy koko ajan paljon. :)

Sitten koiranvaihtoliike: väsynyt Dingo kotiin köllimään sohvalle ja muiden kanssa kentälle. Vekalla ohjelmassa ohjattua noutoa. Kokeilin panna viiteen metriin merkistä sivuille targetit, koska Veka on mennyt niille hyvin ja sillä oli vaikeuksia ohjatussa mennä ottamaan leluja. Se menikin targeteille ihan hyvin, kunhan löysi ne. Eiväthän hiirimatonpalat keväänruskeasta nurtsista juurikaan erotu. Vaihdoin tilalle ohjatun noudon kapulat, ensimmäistä kertaa siis, koska ne on ainakin helpompi löytää. Onnistui hyvin! Molemmat puolet pari kertaa, vauhtipalkalla ja sitten vähän auttamalla sivulle luovutukseen asti. Tämä hyvä!

Luoksetulon pysäytyksiin kaivoin esiin taas Mujusen tokokirjan ja kertasin sieltä koko homman alkeista asti. Sen mukaan tehtiin takapalkan jättö ja pysäytys heti, kun koira on kutsuttu tulemaan, jotta se ei ehdi nostaa vauhtia vaan pysähtyy heti. HIIPS HIIPS! Ei tepsinyt Vekan vaanimishiipimiseen tämä. Annoin olla ja otin muutamat pysähdykset niin, että hetsasin pallolla ja sitten vauhdista pysäytys. Siinä kyllä pystyi seisahtumaan aivan niille sijoilleen.

Loppuun vielä muutamat noudon palautukset. Pk-kapulan tuonti eteen, palkkapallon tiputin polvien välistä. Yritin hakea vähän vartaloapuja mukaan erottelun avuksi eli kädet hiukan eteen, jalkaterät pallon verran erillään ja katse pois koirasta. Veka tuli ihan kivasti eteen. Sitten parit ohjatun kapulan palautukset vinosti kummaltakin puolelta. Tässä taas oma asento tiiviimmäksi, käsiä taakse, katse koirassa ja palkkapallon tiputus kainalosta. Hyvin sivulle! Alkaako tämä oikeasti toimia? Hyvä Veka!

flonoutaa.jpg

Florakin teki ohjattua. Kapulat viiteen metriin sivuille, molempien haku kerran, oikein hyvin! Tästä sitten aletaan hilata niitä taaksepäin. Sitten merkkiä. Floralla oli taas ajatus kiertämisessä, ja pysäytyskäskyllä se pysähtyi vasta kierrettyään merkin. En kelpuuttanut. Palkkasin muutaman kerran vapauttamalla ja heittämällä lelun vasemmalleni jo ennen kuin koira saavutti merkin. Sitten pysäytyskäsky TODELLA ajoissa niin Flora jäi hyvin merkille. Lopuksi luoksetulon pysäytyksiä: pysäytys ja vapautus takapalkalle heti lähdön jälkeen. Flora toimi aivan kuten kirjassa lukee, alkoi näyttää tosi hyvältä! Hyvä tokotäplä. :)