Olipa ihmeellistä olla yhden koiran kanssa maastossa. Menin vain Vekan kanssa lähimetsään tekemään tien varteen muutamat janat. Jana on ainoa aivan retuperällä oleva asia. Jälkeähän Veka kyllä ajaa, en vain saa päästää sitä hurvittelemaan alkuhuumassa ensimmäisten keppien yli. Ja toivotaan hartaasti, ettei jäljelle osu ylivoimaisia harhoja. Esineruudusta Veka on aina helposti sen yhden esineen tuonut. Tottiksesta en ennusta mitään... se olisi helposti läpi, jos Veka tekisi niin kuin osaa, mutta jos se taas nousee sen verran, ettei keskity kunnolla ja säätää pari liikettä nollille, se on sitten siinä. Mutta janaa se ei oikeasti osaa. Eikä se oppinut sitä tänäänkään.

Kolme lähetystä oikealle kulkevaan jälkeen, jolla oli keppi aina muutaman kymmenen metrin päässsä. Tien toisella puolella kolme lähetystä: kaksi suoraan kepille ja kolmas pallolle. Jotakuinkin kymmenen metriä kaikki. Käveltiin mahdollisimman suoraan lähetykseen ja siitä vielä pari askelta, että koira olisi suorassa ja suunta eteenpäin. Yhtään onnistunutta suoritusta ei saatu. En ole pystynyt luomaan Vekalle minkäänlaista mielikuvaa jossain edessä olevasta jäljestä, vaan se vetää ilmavainua ja arvailee siitä, mihinpäin lähteä. Se eteni kyllä hyvinkin nätisti nenä alhaalla suoraan, mutta poikkesi sitten aina janalta. Pidätin liinalla ja otin uudestaan sivulle, ellei suunta korjautunut. Viimeisellä kokeilin vain näyttää oikeaa suuntaa ja uusia käskyn, vaikkei koira ollut sivulla, ja yllättäen se toimi, Veka palasi janalla ja jatkoi nätisti. Lukee kai rintamasuuntaa niin hyvin.

Myöhemmin Dingolle noudon alkeita eri tavalla. Esineenä Floran vanha uskollinen kangasmotsku, siis lelu mutta Dingo ei ole näillä leikkinyt. Naksu ensin esineen huomioimisesta, Dingo alkoi heti hakea hampaita motskun ympärille. Sitten naksu esineen noustessa maasta. Seuraavana kriteerinä tarttuminen keskiosaan, ei lenkkeihin. Homma eteni hyvin. Sitten nakkasin motskun vähän kauemmas ja naksutin, kun Dingo nosti sitä kauempana. Seuraavaksi naksu siitä, että Dingo nosti motskun ja kääntyi minua kohti. Vaihdoin naksun palkkasanaan, koska siirtelin motskua toisella kädellä ja toisessa olivat namit. Edelleen oikein sujuvasti. Seuraavana kriteerinä motskun nosto, kääntyminen ja kohti tulo pari askelta. Lopuksi vielä vähän lähellä nostoa niin, että palkkasana tuli motskun ollessa kädessäni. Kaikki oli onnistunut hyvin, ja koiraa alkoi jo väsyttää eli tähän lopetettiin. Hyvä Dingo!