Veka sai tänään jälkikoetuloksen Kyröskosken käyttökoirien kokeessa Hämeenkyrössä, tuomarina Juha Kurtti. Maastot ensin. Jana oli huono kuten odotettavissa oli: Veka eteni sinne tänne, ylitti jäljen ja lähti takajäljelle, kun lähdettiin takamerkiltä janaa takaisinpäin. Jäljestyksestä puuttui se hyvä intensiteetti, eikä keppejä noussut... mitä pidemmälle päästiin, sitä vahvemmin aloin epäillä, ettei edes olla omalla jäljellä enää. Mutta niin vain oltiin, koska yhtäkkiä Veka pyörähti tarkentamaan ja nosti kepin oikealla jälkinumerolla! Se oli nelonen. Kohta Veka nosti viitosen ja pian sen perään kuutosen. Kolmella kepillä ei tulosta saa, joten kun oltiin janaa lähellä, lähdettiin takaisin alusta etsimään lisää keppejä ja löydettiinkin niitä kaksi. Kipin kapin siis viittä keppiä palauttamaan. Janasta saatiin 28 pistettä ja kepeistä 110.

Esineruutukaan ei mennyt kuin Strömsössä, tai edes treeneissä. Hyvä avoin maasto tietysti. Lähetin lähimmästä eli vasemmasta etunurkasta. Veka lähti hienosti ruutuun, mutta lyhyesti sanottuna juoksenteli hartaasti ruudussa ja sen ulkopuolella pysähtyen välillä kysymään. Nimellä kutsumalla se kuitenkin palasi ruutuun ja ETSI-käskyllä jatkoi etsimistä, joten oli se ohjattavissa ja teki koko ajan töitä. Säikähdin, että aika saattaa oikeasti loppua, ennen kuin mitään nousee... mutta ei sentään, suurin piirtein ruudun keskeltä Veka poimi vihreän pehmosammakon ja toi sen hyvin. Esine-etsinnästä 28 pistettä eli maastopisteet 166 riittäisivät tulokseen.

Sitten tottikseen. Olimme toisessa parissa. Katselin ensimmäisen parin suoritukset, ja arvostelun alkaessa hain Vekan ja kävelytin sitä tienreunassa. Koko tottis yökötti, suu oli kuiva, reidet tuntuivat tönkkösuolatuilta tonnikaloilta eikä päähän mahtunut yhtäkään positiivista ajatusta, vain kauhuskenaarioita. Lisäksi oli kesän ensimmäinen todellinen hellepäivä eikä Veka ollut läähättämisestä huolimatta suostunut koko päivänä juomaan yhtään. Esineiden jälkeen annoin sille kyllä välipalaa (jauhelihan kanssa kypsytetyn kananmunan). Pääsimme ensiksi tekemään liikkeitä. Vekan pää pyöri kuin pöllöllä, tai koko koira pyöri kun olisi pitänyt tulla perusasentoon. Se lähti kuitenkin hyvin seuraamaan, ja kaavio meni yllättävän kivuttomasti! Laukauksissa en havainnut reaktiota (eikä sellaisesta mainittu paikkamakuunkaan osalta). Vähän irtoilua ja jokunen kontaktin tiputus, mutta meno oli reipasta eli ei jätättämistä, laamailua eikä edes puuttuvia perusasentoja. Liikkeestä istumisessa ei mitään kummallista. Liikkeestä maahan hyvin, luoksetulossa hyvä vauhti, mutta kun näitä ylläreitä vaan jostakin aina tulee, Veka jäi eteen istumisen sijasta seisomaan kello kymmenen kohdalle, mistä käskin sivulle.

Tasamaanoudossa hyvä kapulalle meno, palautus hidastui... mutta Veka tuli eteen asti. Hyppynoudossa hypyt ja kapulan tuonti hyvät, mutta mokasin itse. Olen periaatteessa tietoinen siitä, ettei noutoon tullessa saa ottaa enää uutta perusasentoa, vaan koiran pitää seurata oikeaan paikkaan ja istua siihen ohjaajan pysähtyessä, mutta tämä ei nyt tässä tilanteessa saavuttanut tajuntaani, vaan käskin Vekan tasamaa- ja hyppynoudon alussa sivulle. Tuomari huomautti tästä, joten estenoutoa lähestyin suoremmalla linjalla pitäen koiran paremmin sivulla, ja tähän keskittyessäni pysähdyin vahingossa tavallista kauemmas esteestä. Enkä osannut siitä heittää, vaan kapula mäjähti esteen yläkulmaan. Se ponnahti siitä kuitenkin ihan hyvään paikkaan esteen taakse, joten heittoa ei tarvinnut uusia. Veka lähti ylittämään estettä, mutta vauhti ja voima eivät riittäneet, vaan se lähti liukumaan takaperin alas ja lätsähti ikävästi maahan, eikä lähtenyt muutamalla uusintakäskyllä yrittämään enää. Tämä siis nollille, vajosin epätoivoon.

Eteenmenoon meno oli taas säätämistä, mutta sain Vekan sivulle ja seuraamaan nätisti, silti eteenmeno mielessä. Onneksi Veka hitsasi katseensa kiinni kentän toisessa päässä oleviin esteisiin ja käskyllä ryntäsi matkaan lujaa suoraan niitä kohti. Maahanmeno oli hidas, mutta lisäkäskyjä ei tarvittu. Sitten paikkamakuuseen. Hyvin alas, paikallaan kuin tatti ja hyvin ylös. Siitä arvosteluun. Mitään arvosanoja ei jäänyt päähän, ainoastaan tulos: 74 pistettä. Läpi! Tulos! Bileet! LOISTAVAA VEKA!