Collieyhdistys ja Aktiivicolliet järjestivät yhteisen leirin Kunkkulan koirakeskuksessa. Muuten hyvä paikka, mutta jälkimaastoissa oli runsaasti toivomisen varaa. Olin ilmoittanut Floran tänne metsäjäljelle, mutta rotumestiskuvioiden takia Veka on akuutisti enemmän jälkikoulutuksen tarpeessa, joten Veka lähti leirikoiraksi. Edistyneempien metsäjälkiryhmää koulutti Minna Uurainen, josta tykkäsin kovasti. Hän painotti paljon paineetonta tekemistä, koiran omaa oivallusta ja sen positiivista vahvistamista. Oikein!

Lauantaiaamupäivällä maastoiltiin ikävänlaisessa ryteikössä. Veka sai vieraan 140 askelen jäljen kun ei tähän pidempää saanut ja nytkin oli maastoesteitä riittävästi, ikä lähemmäs kaksi tuntia. Kolme keppiä, kulmia kielsin tekemästä kun niitä ei osata. Jälki lähti suoraan polulta, koira tuotiin sivusta nostamaan jälki. Uuraisen tyyli oli saattaa koiraa janalla yhdessä kävelemällä välttäen mitenkään paineistamasta koiraa. Ilman paineistumista koira pystyy erottamaan jäljen ja takajäljen ja lähtemään keskittyneesti jäljestämään. Veka lähtikin hyvin ja veti koko jäljen hyvin! Pysyi jäljellä ja nosti kepit eikä rämpiminen haitannut. Tähän olin tosi tyytyväinen! Itse sain pyyhkeitä koiran ohjailusta liinalla jälkimerkkien mukaan.

Iltapäivällä kehnot maastot jatkuivat. Veka sai aika samanlaisen jäljen kuin aamupäivällä. Nyt ilmeisesti kouluttaja käski salaa jäljentekijän tehdä kulmia, koska niitä oli useampi kappale. Veka kuitenkin selvitti kulmat ilman mitään ongelmia ja jäljesti muutenkin hyvin. Paikoitellen se nuuski menemään tarkemmin kuin koskaan. Mutta edelleen se heittää ilmavainulle huomatessaan, ettei olekaan jäljen päällä. Odotan sitten vain nenää maahan, ennen kuin menen perässä. Tämäkin jälki oli ilonaihe jäljestyksen osalta, ei kylläkään keppien, joista nousi 3/5.

Sunnuntaina saatiin käyttöön hyvät jälkimetsät. Autot tosin olivat hakkuuaukiolla hirveässä helteessä ja auringonpaahteessa. Hakkuulla tehtiin parit esineet. Puhuttiin pitkään Vekan ensimmäisen esineen paikan ongelmasta, joten mitä tekee Veka? Hakee tietysti hyvin molemmat pistot. Tai eihän suurten linjojen mies Veka pistoilla pysy, mutta löysi esineet. Neuvoksi saatiin vain tehdä pistoja, pitkiä pistoja, enemmän pistoja, jotta koira tottuu lähtemään kerta toisensa jälkeen pitkälle suoraan eteen.

Sitten jälki, jota ei selvitetty. Se oli liian vaikea: olisi pitänyt katsoa kelloa (sen sijaan, että torkkui koiran vieressä auton takahutlarissa) ja sanoa, että aloittelevalle koiralle ei kertarykäisyllä tehdä kolme tuntia kamalassa helteessä kuivassa kangasmetsässä vanhentunutta puolen kilometrin jälkeä, jos se on tottunut ajamaan tunnin jälkiä kostealla pohjalla, vielä kun on leirin toinen päivä ja koira on torkkunut neljä tuntia autossa ulkoilman lämpötilassa eli kuumuudessa. Näin ei onnistumista pedata, mutta ei nyt sitten oma pää toiminut. Veka lähti kyllä jäljestämään hyvin ja maltilla. Kohta se nosti kepin. Matka jatkui ja jatkui... Veka joutui haeskelemaan jälkeä, kunnes se vain hukkasi sen ja lähtiessään jäljestämään otti harhan, ja jouduttiin ottamaan se harhalta pois. Veka seisoi kyselemässä eikä vain jaksanut enää. Veimme sen jäljen loppupäähän, jossa se sai nostettua jäljen uudestaan ja selvitti kulman. Sitten taas ämpyiltiin, missä jälki menee, kunnes yhtäkkiä Veka kääntyi puun takaa loppukeppi suussa. Huuuh. No, ei se yhdestä epäonnistumisesta rikki mene. Kouluttajan mielestä siinä näkyy viestitausta eli hajutunnelia pitkin jolkottaminen. Pitäisi tehdä kunnolla vanhenneita jälkiä litteään maastoon.

Hyvää treeniä siis saatiin. Ihanaa, että yksi asia on projektilistalta pois eli kulmat: ei niissä ollut mitään ongelmaa. Janaa pitää nyt tosissaan alkaa opettaa Vekalle. Keppienkään kanssa eivät asiat ole kuitenkaan niin huonosti, jäihän niitä nyt sinne, mutta suurimman osan Veka kuitenkin nosti. Lisää toistoja ja treeniä, kunnon palkkaus ja koiran kannustamista heti kun näkee, että se tarkentaa keppiä, jotta se malttaisi tarkentaa loppuun asti. Mutta olihan tämä nyt kuitenkin aika hyvin aikuiselta muutaman kuukauden jäljestäneeltä viestikoiralta :)