Tänään käytiin PKY:n järjestämässä luonnetestissä Nokian palveluskoiraharrastajien majalla. Tuomareina toimivat Jorma Kerkkä ja Anu Hatunpää.

Veka meni ensin. Toimintakyky -1 pieni. Kelkalle Veka haukkui, haukkui vähän lisää, meni tutkimaan sitä itse kun se oli pysähtynyt. Toinen erikoiskoe eli pimeä huone ei oikein sujunut. Veka tuli pukuhuoneesta pesuhuoneeseen vasta tuomarin perässä. Istuin saunan lauteilla. Niiskaisin ja kuiskasin koiran nimeä kun käskettiin, Veka tuli joka vihjeestä vain pari askelta eteenpäin. Vihdoin se eteni tarpeeksi pitkälle, että löysi minut. Ei siis kauheasti itsenäistä ongelmanratkaisua.

Terävyys +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua. Terävyyttä tuli enemmänkin esiin alkuleikissä ja puolustuksessa, mutta erikoiskokeessa eli seinässä vain ykkösen edestä. Hurja haukku kyllä kuului nurkan taakse, mutta Veka oli lähinnä kiskonut karkuun.

Puolustushalu +3 kohtuullinen, hillitty. Tuomarin hyökätessä Veka siirtyi eteeni haukkumaan eikä väistänyt. Lopuksi sainkin pitää ihan tosissani kiinni kun Veka karjui tuomarille sylki roiskuen ja etutassut ilmaa kauhoen loppuun asti. Hyökkäyksen loputtua Veka hyväksyi tuomarin ystävällisyyden vähän varauksella, lähti kuitenkin nätisi hänen mukaansa. Tuomarin mukaan oli vähän siinä kintaalla, oliko reaktio oikeasti enää hillitty. Odotinkin kyllä, että Veka puolustaa, mutta ei ihan näin hurjasti.

Taisteluhalu +2 kohtuullinen. Alkuleikissä tuomari tarjosi keppiä leluksi. Veka nappasi siihen heti kiinni ja alkoi taistella siitä aivan epävekamaisesti hurjalla ärinällä. Koira kävi aivan kuumana, tikkasi tuomaria sormeen ja kuori kepin päreiksi kuten edellisenä testattu bokserikin. Minun kanssanihan se ei koskaan leiki näin, tuomarin mukaan Veka vaalii laumamme harmoniaa eikä halua nousta minua vastaan tällä tavalla.

Hermorakenne +1 hieman rauhaton. Rauhattomuus tuli esiin mm. ylimääräisenä haukkumisena. Veka kyllä kuormittui selvästi kummitusjuna-ajelusta, ravasi niska jäykkänä, läähätti ja pölisti niskakarvoja. Laukausten jälkeen leikki iloisena pallolla ja palautui.

Temperamentti +2 kohtuullisen vilkas.

Kovuus +1 hieman pehmeä. Veka säikytettiin sateenvarjolla, ja heti uudestaan paikan ohi kuljettaessa se väisti selvästi. Tynnyriä se meni tutkimaan jo ennen kuin tynnyri edes pysähtyi (tässä mokasin itse enkä tajunnut, että piti vain kävellä suoraan, pysähdyin ja päästin koiran tynnyrille liian aikaisin).

Luoksepäästävyys +2a luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen.

Laukauspelottomuus +++ laukausvarma. Veka valpastui laukausten suuntaan hetkellisesti, ei muuta.

Loppupisteet +112 ja hyväksytty. Tulos oli ihan odotettu, tällaista olin etukäteen laskeskellutkin. Veka taisteli ja puolusti enemmän kuin odotinkaan eikä muutenkaan tullut mitään vakavia puutteita esiin.

Käytin koirat kävelemässä ja menin odottelemaan Floran testivuoroa. Autossa Flora ryömi piiloon kuskin jalkatilaan. En olisi arvannut, että se mahtuu sinne. Siirsin auton kauemmas ihan reunaan toisen isomman auton taakse kun huomasin Vekaa ennen testatun koiran aikana, miten kovaa laukaukset kuuluvat autoon, mutta kuuluivat ne silti, Floraa ennenhän radalla kävi neljä koiraa.

Sitten Flora areenalle. Toimintakyky +1 kohtuullinen. Kelkalla Flora haukkui ja kiskoi poispäin, tuli tutkimaan kelkkaa kun käännyin rintamasuunta kelkkaa kohti. Pimeässä huoneessa Flora lähti heti viipottamaan pukuhuoneen läpi pesuhuoneeseen ja siitä kävi jo edessäni, mutta kääntyi ja kävi tutkimassa pukuhuonetta uudestaan, palasi sitten pesuhuoneeseen ja käveli luokseni. Tässä ei siis kauan nokka tuhissut eikä mitään apuja tarvittu.

Terävyys +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua. Seinältä ei nurkan taakse kuulunut mitään.

Puolustushalu +1 pieni. Tuomarin hyökätessä Flora teki pienen haukkuhyökkäyksen takanani, mutta kun se ei riittänyt karkottamaan hyökkääjää, Flora olisi mieluiten ottanut ritolat. Hyväksyi tuomarin sitten vähän hämmentyneenä.

Taisteluhalu +2 kohtuullinen. Flora ei kepillä halunnut leikkiä tuomarin kanssa eikä minun kanssani, tavoitteli sitä kyllä, mutta ei tarttunut kiinni. Vaihdettiin kankaiseen motskuun, jota se tavoitteli kädestäni paremmin, mutta ei ottanut kunnolla kiinni. Tuomari käski heittää lelun, ja yksi saalisheitto herättikin Floran leikkimään, sitten se kiskoi ihan kunnolla sekä minun kanssani että tuomarin kanssa.

Hermorakenne -1 vähän hermostunut. Loppuarvostelussa tuomari sanoi: "jännä koira, siinä on kyllä ominaisuuksia, mutta sitten siinä on yksi iso ongelma". Juu, ei ollut mikään kohupaljastus... Tuomari totesi tämän myös olevan se este kisoissa onnistumiselle. Täysin odotetusti siis hermot miinuksella.

Temperamentti +3 vilkas. Tuomari sanoi vilkkautta olevan vaikea arvostella tällaiselta koiralta, jolla päällimmäisenä tulee esiin hermojen pettäminen. Kelkan viimeisellä nykäisyllä sen hermot pettivät, mutta siihen asti se oli vilkas, joten raksi tuli tähän.

Kovuus +1 hieman pehmeä. Ei mitään isompaa ongelmaa ohittaa sateenvarjopaikkaa ja tynnyriä.

Luoksepäästävyys +2a luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen.

Laukauspelottomuus +++ laukausvarma. Tämä arvostelu oli kyllä yllätys. Flora reagoi laukauksiin kuten yleensäkin eli hätkähti. Tuomarin mukaan tässäkin näkyi kuitenkin koko testin aiheuttama hermojen pettäminen, ei sinänsä laukauksiin reagoiminen. Tämähän on siis tavallaan todella hyvä uutinen. Vaikka hermot ovat mitä ovat, ei niiden lisäksi ole (ainakaan vielä) mitään paukkuarkuusongelmaa.

Loppupisteet +85 ja hylätty, koska hermot menivät miinukselle. Arvostelua odoteltaessa Flora parkkeerasi itsensä majan terassille ja söi tarjotut namit. Se ei halunnut ottaa enää askeltakaan kenttää ja tuomaria kohti vaan mönki hihnanmitan päähän kahden terassilla istuvan tutun väliin kuuntelemaan arvostelua. Hylätyn testin saisi uusia, mutta miksi ihmeessä niin tekisin, ei se hermorakenne tästä rassaamalla parane. Mitään käytännön merkitystähän sillä ei meille ole, onko tulos hyväksytty vai hylätty. Osasin odottaa hylkäystä, joten tulos ei järkyttänyt henkistä tasapainoani – pikemminkin oli myönteinen yllätys, että taistelua ja toimintaa löytyy, pehmeyttä ei ole liikaa ja laukaukset eivät ole oikea ongelma. Vain ne hermot. Tämä auttaa taas piirun verran eteenpäin!