Perjantaina Flora, talli ja hyppyharkat. Kovat piippuun eli pk-este esiin. Se on siipimuttereilla kasattava ja säädettävä, joten sen kanssa ei kovin kannata suunnitella samalle treenikerralle paljon muuta... Eli liikkuvan hypyn harjoitusta: kolme 25 sentin agihyppyä kuuden jalan välein, sitten pk-hyppy yhdeksän jalan päähän, lähtökorkeus minimi eli 50 senttiä. Tämä ok, otettiin pari kertaa. Sitten 60 senttiä ja väliaskel. Siirsin hyppyä jalan verran lähemmäs. Taas väliaskel. Lyhensin etäisyyttä vielä puoli jalkaa. Näin meni 60, 70 ja 80 senttiä hyvin, jee :) Otettiin vielä noutokapulan kanto pari kertaa kolmen matalan hypyn sarjalla ja pari hyppynoutoa 50 sentin pk-esteellä. Muuta ei sitten ehdittykään.

Lauantaina osallistuin Floran kanssa TamSKin järjestämään Sari Kärnän tokokoulutukseen. Ensin oli teorialuento, sitten käytännön harjoitukset Tallilla. Teoriaosiossa tuli paljon tuttua, hyvää asiaa koulutuksen yleisistä lainalaisuuksista ja hyvä sloganeita – ole reilu koiralle, suunnittele harjoitukset hyvin, aseta järkeviä tavoitteita, hyväksy koira sellaisena kuin se on, pilko liikkeet osiin, kokoa osista kisasuoritus jne. Kaiken kun osaisi hyödyntää käytännössä niin eihän tässä olisi hätäpäivää... Kentälle pääsimme Floran kanssa päivän viimeisenä koirakkona. Käsiteltäväksi ongelmaksi otin liikkeestä seisomisen, eli sen puutteen. Ajattelin, että tilanne olisi tarpeeksi kisanomainen, Flora istuisi ja pääsisin korjaamaan sen. Teimme siis kisanomaisen sisääntulon ja liikkuroituna ensin liikkeestä maahanmenon, sitten liikkeestä seisomisen. Mitä tekee Flora? Heittäytyy seisomisessa istumisen sijasta maahan... toisella toistolla teki huonon seisomisen, mistä sitten palkkasin. Eli varsinaiseen ongelmaan ei päästy käsiksi lainkaan, vaan Kärnä paheksui löysiä stoppeja. Huonoja ne olivatkin, mutta lelua heittämällä saatiin hyviä, teräviä stoppeja. Näihin pitäisi panostaa eikä tyytyä huonoihin. Istumisen osalta Kärnän mielestä kuitenkin vasta viime syksynä opeteltu liike ja kaksi nollausta kokeissa ei ole paljon, mutta käyttöön pitäisi ottaa joku vihje, jolla koira erottaisi eri asennot. Ennakoivat sanavihjeeni ennen liikettä eivät ole auttaneet, joten joku vartalo- tai käsiapu mukaan käskyyn ja sitten toivotaan, ettei tuomari huomaa. All right, tähän on kai lähdettävä.

Olin ilmoittautumisen huumassa naputellut ilmoja vähän joka paikkaan, joten sunnuntaina mentiin TamSKille Jessica Ristimäen tokokoulutukseen. Lauantain tyyliin ensin oli teorialuento, joka lähti liikkeelle perinteisesti koiran vieteistä ja metsästyskäyttäytymisestä ja keskittyi saalispalkkauksen hyödyntämiseen koulutuksessa ja koiran vireen hallinnassa. Pitkälti tuttua asiaa taas – ja kaiken kun saisi sovellettua käytäntöön... Käytännön harjoitukset pidettiin taas Tallilla. Teemaksi otin kontaktin putoilun ja loiroilun seuraamisessa. Kaipasin neuvoja tähän puuttumiseen. Ristimäki suositteli sanallista huomauttamista tyyliin "hei hei mitä sä teet" ja omaa liikkumista poispäin koirasta, sitten palkka kun koira korjaa seuraamisen. Näytteeksi Flora tietysti seurasi tosi hyvin kontaktissa... tuli vain pari pientä vilkaisua, joihin reagoin vähän laimeasti ja myöhässä. Seurautin Floran vielä niin läheltä tokohyppyestettä, että tiesin sen vilkaisevan estettä, joten tähän sain oman reagoinnin paremmin mukaan ja Flora korjasi hyvin. Näillä eväillä eteenpäin!

Ajattelin ensin ottaa toisen koiran lauantain koulutukseen ja toisen sunnuntaille. Asiaa pohdittuani päätin kuitenkin jättää Vekan pois tokokoulutuksista ja sitten tokosta kokonaan kunhan TK2-projekti saadaan päätökseen. Veka vetää vielä tarvittavat avoimen kokeet, mutta saa sitten paneutua täysillä agiin ja viestiin. Treenattavaa on agissa ja pk-lajissa ihan tarpeeksi eikä tätä koiraa oikeasti innosta tokonysvääminen, vaan se tahtoo juosta ja loikkia. Flora jaksaa hinkata ylempien luokkien liikkeitä ja on niihin ominaisuuksiltaan kiitollisempi koulutettava, joten pääsen tyydyttämään tokoviettini sen kanssa :)