Arvelin ennen sunnuntain tokokoetta, että Flora vetää aika hyvin, mutta jollain kriittisellä säädöllä tiputtaa tuloksen kakkosen puolelle. Olin täysin oikeassa, aivan näin siinä kävikin. Ensimmäisestä avoimen luokan kokeesta 154 pistettä eli hukkareissu Poriin. Tuomarina Ilkka Stén. TVA Pori piti taas hyvän kokeen, aikataulu piti ja jopa edisti, kanttiinissa hyvät eväät, kehässä ripeää toimintaa.

Paikkamakuu 10. Flora oli viiden koiran ryhmässä keskimmäisenä belgin ja holskun välissä. Varsinaista avoimen luokan ryhmäpaikkamakuuta emme ole päässeet tekemään kertaakaan, vain ne muutamat kerrat TamSKin koulutuksissa olen mennyt alokasryhmän makuussa yksin tai jonkun toisen kanssa piiloon kahdeksi minuutiksi. Ei kertaakaan vieraassa hallissa, ei kertaakaan aivan tuntemattomien koirien keskellä, ei kertaakaan kaikki ohjaajat piilossa, ei kertaakaan koko kolmea minuuttia... varsinainen EI NÄIN -valmistautuminen siis, mutta mitään ongelmaa ei ollut. Koko ryhmä sai kympit. Palatessamme jonossa kehänauhalle koirien eteen Flora tuijotti rivin reunimmaista ohjaajaa kaula niin pitkänä, että hetken uskoin sen nousevan ja lähtevän tarkistamaan, olenko vaihtanut koiraa, mutta ei sentään.

Seuraaminen 9. Hirveä meteli. Oma mokani, että tulimme kehään liian äkillisesti, olisi pitänyt istuskelun sijasta viedä Flora kehänauhan lähelle, ottaa perusasentoja sun muuta pientä ja seurauttaa kehään. Nyt kipitimme sinne liian nopeasti, Flora kiljahteli vielä seuraamisen alkupätkän.

Liikkeestä maahan 9. Mistä meni piste? Stén ei kommentoi liikkeiden välissä. Mielestäni tässä ei tullut mitään kiljahtelua ainakaan.

Luoksetulo 6. Hyvä lähtö, hyvä stoppi, harvinaisen hyvä stopista lähtö, mutta Flora istui niin kauas, että jos se olisi ollut noudon luovutus, en olisi mitenkään ylettynyt ottamaan kapulaa... joten annoin toisen luoksetulokäskyn, jolla se tuli lähemmäs. Tästä siis kaksoiskäskyn vähennys, mutta mistä meni neljä pistettä?

Liikkeestä seisominen 0. ISTUI #¤%&@£$!!! Tehtiinköhän nimenomaan hyviä stoppeja iso kasa ennen kehää, mutta kokeessa sitä ei tehdä ja sillä sipuli.

Nouto 8. Lähtöhaukku, sitten Flora haukkui vielä uudestaan noutokapulalle päästyään sen luo... olikohan tässä muuta, luovutus tietysti väljä.

Kaukot 9. Mielestäni tosi hyvät kaukot, mistä meni piste? Nopeat, skarpit vaihdot eikä liikkunut mihinkään.

Estehyppy 9. Tämäkin oli mielestäni tosi hyvä, mutta meiltä otettiin piste näköjään kaikesta. Olisko haukahtanut lähtiessään.

Kokonaisvaikutus 9. Sakkoa metelöinnistä. Liikkeiden välissä en vapauttanut lainkaan enkä yrittänyt koskea koiraan, kehuin vain. Paitsi liikkeestä istumisesta en sanonut yhtään mitään kun ei ollut mitään hyvää sanottavaa...

Oli hyvää ja huonoa. Paikkamakuun kympistä olen ihan oikeasti onnellinen kaiken hatutuksen keskellä, koska tämä on niin tärkeä liike tokon ja pk:n kaikissa luokissa, niin hankala treenattava ja niin vaikea korjattava, jos se alkaisi mennä käsille nimenomaan kokeissa. Toimivat kaukot lämmittivät myös mieltä: ei jumitusta, ei etenemistä, ei mitään huonoa – tässäkin olisi pähkinä purtavana, jos koira tekisi treeneissä ja hyytyisi kokeissa.

Jos Flora oli levoton ja kiljahteli niin oli kyllä omakin mielentilani HUONO! HYI! En keskittynyt oikeisiin ajatuksiin vaan himoitsin liikaa tulosta (pakkosaadaykkönen), mistä seurasi suorituspaineita ja jännitystä, olin kehässä kipsissä enkä lainkaan iloinen ja rento; tästä opimme, että hyvä mielentila ei tule ilmaiseksi vaan sitä pitää huolella rakentaa ennen koetta.