Lauantaiaamulla oltiin Vekan kanssa TamSKin kisavalmiiden ja kisaavien alo- ja avokoirakoiden tokokurssilla. Paikkamakuulla aloitettiin. Menin aidan taakse piiloon vakoilemaan Vekaa aidanraosta. Kaksi koiraa Vekan toiselta puolelta lähtivät telmimään keskenään, mutta Veka ei liikahtanut, seurasi vain tarkkaan kaikkia hallissa liikkuvia. Oikein hyvä, ryhmäpaikkamakuuta päästään niin harvoin tekemään.
 
Pääteemaksi kouluttajan kanssa otin luoksetulon, ei siis pysäytystä vaan ihan vain koiran saamisen liikkeelle. Kouluttaja teki samat huomiot kuin minäkin. Veka jähmettyy korppikotkana vaanimaan minua kuin saalista, kun kävelen pois. Luoksetulokäskyllä se nytkähtää: käsky rikkoo jäätymisen, ja koira on valmis, odottaa merkkiä. Merkiksi käy toinen käsky tai mikä tahansa pienikin liike tai nytkähdys; olkapään nykäisy taakse tai polvien notkautus kelpasi hyvin, ei tarvitse liikkua paikalta. Siis pakkohan tälle oli nauraa kun Veka kyyläsi niin hartaana, ettei reagoinut kun kouluttaja käveli lähemmäs liikuttamaan kättään koiran ja minun välissä. (Naurahduskin sai sen liikkeelle.) Mitä pidempi matka, sen pahemmin Veka aijaa. 
 
Vekan liikkeelle saamiseksi kokeiltiin puolen tunnin ajan vähän kaikkea, muun muassa...
Jos en sanokaan tänne, vaan kutsun koiraa nimellä? Ei lähde.
Jos liikkurin käsky kelpaisi rikkomaan jään? Ei lähde.
Jos pallopalkka esitellään lähdössä ja pidetään kädessä valmiina? Ei lähde.
Jos tavallisesti kävelemisen sijasta peruutan pois? Ei lähde.
Jos sen jättää istumisen sijasta seisomaan? Ei lähde.
Jos sen jättää istumaan agihypyn taakse, agissahan se kyllä lähtee? Ei lähde.
Jos sen jättää agihypyn taakse seisomaan? HALLELUJA, LÄHTI EKALLA KÄSKYLLÄ!!
 
Sanomattakin on selvää, että tämä jätettiin tähän. Olen jollakin tavalla huomaamattani opettanut Vekalle, että luoksetuloon kuuluu jokin liikevihje, ja se luulee tekevänsä oikein odottaessaan sitä. Eteen istumista on lähietäisyydeltä tehty niin, että otan aina askelen taakse ja sanon käskyn, koira tulee mukana ja tiivistää eteen... tämäkin on vahvistanut sitä, että luoksetuloon kuuluu ohjaajan liike. Vaihtoehdot ovat nyt joko vahvistaa liikkeellelähtöä agiesteiden avulla, tai ihan raa'asti vaan liittää luoksetuloon joku liikevihje ja toivoa, ettei tuomari sakota siitä. Tosiasiahan on, että joillakin tuomareilla sellainen menee läpi, toisilla taas ei... nimiä mainitsematta. Vielä yksi vaihtoehto on harjoitella antamalla liikevihje aina ensimmäisen käskyn kanssa ja yrittämällä häivyttää se pois.
 
Itsekseni tein stoppeja peruuttaen, rinnakkain kulkien ja tolpankierrosta, kaikki oikein. Hypyn, noudon ja kaukot otin kertaalleen kokonaisina, näissäkään ei ollut mitään hässäkkää. Tuli ihan toiveikas olo kokeen suhteen :)
 
Loppuun katsottiin vielä lyhyesti toista ongelma-aluetta eli perusasentoja. Näytin pari seuraamispätkää, kouluttajan mukaan Veka seuraa pk-tyyliin, mutta paikka on liian edessä ja koira seilaa nojatessaan oikean jalan astuessa ja väistäessään vasemman astuessa. Tämä on sellainen savotta, jota en oikeasti halua alkaa työstää, mutta perusasennot ovat niin silmiinpistävästi edessä ja vinossa, ettei niiden voi antaa vain olla. Niitä pitäisi vain jaksaa hinkata, työstää käännöksiä, olla hyväksymättä huonoja perusasentoja, teettää takapäänkäyttöharjoituksia... onneksi näitä voi suurelta osin tehdä kotonakin.