Tänään Veka kävi TamSKin tokokisatreenissä. Eilinen kisa ja tämä treeni sattuivat oikein sopivaan kohtaan, Veka pääsi tuulettumaan ja sai muuta ajateltavaa kuin Floran juoksutuoksut.
 
Paikkamakuussa Veka oli kahden alokasluokan paikkamakuuta suorittavan koiran välissä. Menin aidan taakse piiloon ja vakoilin Vekaa sieltä. Vähän levoton oli ja tarkkaili kaikkia hallissa liikkuvia, mutta ei ollut lähdössä mihinkään. Ilokseni ei varastanut perusasentoon. Sitten jes! ja lankapallo* peliin. Palkkasin joka liikkeen pallolla.
 
Yksilöliikkeet teimme saman tien: nouto, luoksetulo ja kaukot. Ensimmäistä kertaa vieras kapula, ei haitannut yhtään. Veka juoksi reippaasti kapulalle, otti sen ja ravasi huomattavasti hitaammin takaisin. Istui niin kauas, että en voinut hyväksyä, tiivisti uudella noutokäskyllä.
 
Luoksetulossa Veka tarvitsi taas kaksi käskyä päästäkseen liikkeelle. Stoppasi hyvin, itse annoin käskyn myöhässä ja koira ehti hyvin lähelle. Veka alkoi istua ennen kuin liikkuri käskytti jatkon. Istui taas aivan liian kauas, tiivistin parikin kertaa.
 
Kaukot menivät yllättäen aivan hienosti! Oho. Tässä odotin sitä jumitusta, mutta mitään sellaista ei tullut, eikä etenemistä, eikä ennakoimista. Vau!
 
Perusasennot olivat järjestäen aivan missään sattuu, siis ihan hirveitä. Veka ei vaan hahmota oikeaa paikkaa, perussyy on tietysti oma lepsuilu kun olen katsonut läpi sormien kaikkia epämääräisiä purkkaviritys-perusasentoja. Toinen ongelma ovat todella kauas jäävät eteentulot. Mutta tänään onnistuttiin siinä, mitä lähdettiin hakemaan eli koira suoritti liikkeet kisamaisesti liikkuroituna. Vekaa ei häirinnyt liikkuri yhtään, ei edes kaukoissa, joissa kukaan ei ole koskaan seissyt sen selän takana. Erityisesti nuo kaukot lämmittivät mieltä. Luoksetulon stoppikin oli hyvä. Ja nouto, aivan upeaa, että nyt meillä on se nouto hallussa!
 
Aikaa jäi, joten muiden koirien yksiköliikkeiden jälkeen käytiin vielä tekemässä hyppy, tässä hyppyyn tuplakäsky, muuten ok. Kentän laidalla tehtiin lihapullan verran perusasentoja ja toisen verran kaukoja.
 
Pohdin Vekan jumituksia, ja uskon paikallistaneeni ongelman. Veka tarkkailee kohteen liikettä ja toimii sen mukaan kaikessa, mitä se tekee. Agissa ihana ohjattava. Seuraa mielellään pitkäänkin. Viestille ja esineruutuun se lähtee, koska lähetän sen hervottomalla kuolevan joutsenen sukelluksella edeten (jalkojen liikkumatta paikalta) noin metrin alkuun koiran kanssa. Kaukoissa se seuraa käsimerkkejä. Mutta se on pallo hukassa noudon ja luoksetulon kaltaisissa liikkeissä, joissa ohjaaja seisoo kuin tönkkösuolattu muikku eikä anna liikevihjeitä. Tehtävän se kyllä tietää, koska suorittaa sen yleensä tuplakäskyllä. En tiedä, miten tätä korjaisi kun on kyse koiran ominaisuudesta ja tavasta olla vuorovaikutuksessa maailman kanssa. Luoksetuloissa voisi ottaa kuurina paljon karkuunjuoksuja lähtökäskyllä. Noudosta en sitten tiedä, ja osaan ennakoida, että tämä tulee esiin sitten myös tunnarissa, hyppynoudossa, merkille menossa...
 
Onko tässä syy myös siihen, että Vekaa ahistaa naksuttelu, jossa se ei saa passiiviselta ohjaajalta vinkkejä, vaan sen pitäisi keksiä itse? Naksutin illalla molemmille merkille (tokopokaalille) menoa. Osoittelin tötsää Vekalle ihan reilusti, ettei tullut sitä jumitusta. Ihan kivasti menee, hakeutuu merkin taakse aina vasemmalta puolelta myötäpäivään ja jää suurin piirtein poikittain. Se riittää nyt. Flora hakee paikkaa paljon tarkemmin, steppaa ja korjaa itsensä viivasuoraan merkin taakse, jos naksua ei tule parissa sekunnissa.
 
*Piti kutoa joululahjoiksi trendikkäitä joulupalloja villalangasta. Veka sai uuden pallon, meikä lähti jouluostoksille.