Sunnuntaina TamSKin tokovalmennusryhmä järjesti tokokoulutusta koko päivän, erillisiä tunteja omine teemoineen. Osallistuin kummankin koiran kanssa kolmelle tunnille.
 
Flora aloitti aamulla kaukokäskyillä. Maahan-istu-maahan takapalkalla meni varsin hyvin, etäisyyttäkin oli pari metriä. Seisomisen tekniikkaa aletaan vasta harjoitella.
 
Toinen tunti oli ohjattua noutoa. Ensimmäisellä kierroksella naksuteltiin Floralle merkkiä, tätä oli kerran naksuteltu kotona (kahvitermarilla kun en vielä omista merkkitötsiä). Pari kertaa jouduin osoittamaan perusasentoon keskittyvälle koiralle merkkiä, sitten se lähti todella hienosti tarjoamaan merkin luona seisoskelua ja sen taakse hakeutumista sekä vielä kontaktia päälle. Vähän oli ongelmaa merkin läpsimisessä ja puremisessa, mutta se jää nopeasti pois kun naksutellessa oikeita toistoja kertyy paljon. Toisella kierroksella katsottiin suuntia. Vein Floran merkille ja pakitin, siitä olisi koiran pitänyt juosta suoraan joko oikealle tai vasemmalle apuohjaajien valvomille namialustoille. Flora ei hiffannut suuntia yhtään vaan juoksenteli pitkin hallia.
 
Kolmannella tunnilla tutustuttiin tunnistusnoutoon. Mentiin ulos ja jemmattiin kasvillisuuteen yksi oma kapula. Jälkeä, keppejä ja esineitä etsimään tottuneelle Floralle homma oli selvä kuin pläkki, ja se jopa toi kapulan. En ole uskaltanut koskeakaan koko tunnariin, koska pelkään pilaavani sen, mutta kai sekin nyt täytyy aloittaa...
 
Sitten kotiin vaihtamaan koiraa ja Vekan kanssa ruutuun. Ensin vietiin ruutuun iso pehmojalkapallo, Veka juoksi muutaman kerran pitkältä matkalta hyvin näkyvälle pallolle, sitten lyhyemmältä matkalta ilman palloa, joka heitettiin vasta koiran ollessa ruudussa. Toisella kierroksella vaihdettiin tennispalloon, jota koira ei keltaisen ruutunauhan vierestä huomaa. Veka juoksenteli ruutuun ja löysi pallonsa, jee.
 
Sitten seuraamista. Vekan seuraaminen on ok, mutta perusasennot eivät todellakaan ole ok. Veka tulee sivulle laajalla lenkillä eikä osaa tehdä minkäänlaista pientä korjausliikettä tai sivuaskelia, koska ei hallitse takaosaansa tällaisissa hienosäädöissä. Seurautin pienenevää ympyrää, joka oli myös todella vaikea. Takapäänkäyttöharjoituksia sitten vaan.
 
Viimeisellä tunnilla käsiteltiin luoksetuloa. Aloitin avautumalla siitä, miten kokonaisvaltaisesti huono luoksetulomme on ja miten kaikki tavat, joilla sitä on harjoiteltu, ovat epäonnistuneet. Ensin otettiin pari vauhtiluoksetuloa, yhden Veka teki hyvin, toisessa se jämähti vaanimaan heti lähtöön. Kouluttaja oikaisi minua heittämään pallon välittömästi luoksetulokäskyn jälkeen, ei viiveellä. No saatiin vauhtiluoksetuloja. Väljään ja epävarmaan eteen istumiseen lisätään käsiapua, joka häivytetään pikkuhiljaa. Veka sai kiertää yksittäistä hyppysiivekettä, luoksetulo otettiin koiran tullessa kierrosta. Sitten stoppeihin. Koiralle pitää vain selventää, mitä STOP tarkoittaa, sitten käsketään ja palkataan koiran pysähtyessä. Mitään takapalkkaa tai lelun heittoa ei kannata ottaa, jos ilmankin pärjää. Veka teki kelvollisia stoppeja kierrosta. Ehkä tästä vielä luoksetulo saadaan aikaan.
 
Tuli taas kova tokoinnostus :)