Vappuviikonlopun vietin Floran kanssa bokseriyhdistyksen pk-leirillä Piikkiössä. Metsäjälkiryhmän kouluttajana toimi jälkimestari Jarmo Kankaanpää. Kiitos Japi! Saatiin osaavaa opastusta, hyviä treenejä, kaivattuja neuvoja ja eväitä jatkoon.

Vappuaattona ei ainakaan tarvinnut kantaa huolta siitä, että koiralle tulisi kuuma autossa. Niin villapaita kuin sadetakkikin tulivat tarpeeseen.

Lauantain ensimmäinen metsäjälkemme meni hieman hulinaksi. Paikoin oikein hyvää työtä, paikoin pakka hajosi aivan. Kouluttajan ohje oli selvä: lisää hallintaa. Liina on pidettävä tiukemmalla ja itse pysyttävä lähempänä. Lähetyksissä koira otetaan hallintaan. Sen ei anneta jäljestää huolettomasti ja sitten juoksennella pää ylhäällä ympäriinsä jälkeä etsimässä, vaan keskittynyttä työskentelyä vaaditaan koko ajan. Tämän siitä saa kun antaa koiralle tilaa ja työrauhan... se kuitenkin tarvitsee ohjausta ja ohjaajan tukea. Myönteistä oli koiran kova hinku jäljelle ja sinnikäs keppien etsiminen. Sain vahvistuksen sille, ettei maahan enää tarvitse kylvää ruokaa, ja sille, etteivät vieras maasto, vieras jälki ja vieraat kepit vaikuta koiraan.

Lauantain toinen jälki kulki vaikeakulkuisessa soistuneessa pusikossa. Toki vain ohjaajalle vaikeassa, koirahan puikkelehti puskassakin vallan näppärästi. Teemana oli tiukempi ohjaus. Hallitut lähetykset, vähemmän liinaa. Jäljellä pysyttiin kuono maassa koko matka yhtä pientä kulmasta ulos ajautumista lukuun ottamatta. Kaikki kepit nousivat helposti. Flora teki erinomaista työtä, olin hirmuisen tyytyväinen!

Vappuaamu valkeni aurinkoisena ja koleana, mutta niskaan saatiin päivän mittaan sekä vettä että räntää.

Maastossa Floralle tehtiin kouluttajan lauantaina esittelemä ovela janaharjoitus, jossa koira lähetetään keskilinjalta vuoroon kummallekin puolelle lyhyille janoille, joilta jäljelle lähdettäessä tulee melkein heti keppi ja palkka sekä paluu keskilinjalle. Näin saadaan peräkkäin useita toistoja, joista koira saa nopeasti palkan. Viistoon tehtyjen jälkien vuoksi takajäljelle lähteminen on epätodennäköistä ja janat pitenevät harjoituksen edetessä. Flora veti harjoituksen todella hyvin ja alkoi edetä suoraan, vaikka kouluttaja oli tahallaan valinnut risukoita ja kiviä ylitettäviksi. Jäljet Flora nappasi janalta helposti ja kepit löytyivät hyvin. Janalla ongelmamme ei olekaan ollut jäljen nostaminen vaan eteneminen suoraan. Itsepä olen vain päästänyt koiran ponkaisemaan janalle ja toivonut parasta... tähänkin siis kaivataan lisää hallintaa. Koira on lähetettävä huolellisesti oikeaan suuntaan ja vinoon lähteminen estettävä.

Sunnuntain toinen maastoharjoitus oli esineruutu. Floralle vietiin etukäteen syvään ja kapeaan ruutuun patukka. Flora lähti vauhdilla, risteili ruudussa, löysi patukan ja toi sen nopeasti, mutta ei halunnut leikkiä sillä, koska ruutuesineillä ei leikitä. Se piti vaihtaa toiseen patukkaan, jolla sitten leikittiin. Tähänkin harjoitukseen olin vallan tyytyväinen. Koira irtosi hyvin ja teki itsenäisesti töitä kunnes esine löytyi. Sain vahvistuksen sille, että koira tietää tehtävän eikä enää tarvitse näkövihjeitä.

Iltapäivällä otettiin vielä pienet tottikset, mutta koiralla alkoi viikonlopun päätteeksi olla turkki aika tyhjä, joten pienet seuraamiset ja eteenlähetys olivat ihan tarpeeksi ennen kotiinlähtöä.