Sunnuntai oli koirien lepopäivä, itse vietin päivän kehätoimitsemassa koiranäyttelyä. Maanantaina takaisin sorvin ääreen: Floran kanssa kentälle ja maastoon. Päätin kentälle mennessäni, että minulla on upea koira, joka osaa! Päätin, että Flora tekee loistavaa seuraamista, mahtavia jättäviä, erinomaisia luoksetuloja, fantastisia noutoja ja häikäiseviä eteenmenoja! Koira ansaitsee kunnolla palkkaa eikä minkäänlaista typerää väninää ja liinasta nyhtämistä mistään olemattomista virheistä, jotka ovat kuitenkin loppujen lopuksi aina omia kämmejäni.
 
Seuraaminen oli taas vähän väljää ja edessä, mutta so what, koirahan tulee perusasentoon kun vain pysähdyn ja lähtee mukaan kun kävelen eteenpäin, ihan käskemättäkin. Sehän on hienoa! Positiivisuutta, perkele!
 
Liikkeestä istuminen oli moitteeton, palkkasin heti. Liikkeestä maahanmeno oli hyvä sekin, tarvittiin ensin tuplakäsky kun Flora luuli, että jatkamme istumisia. Noutoihin Flora ei yrittänyt varastaa lainkaan, lähti vauhdikkaasti, mutta palautus tapahtui ensin ravissa. Tehtiin yksi vauhtinouto, ja seuraava palautus olikin varsin asiallinen. Luoksetulon ja noudon palautuksen eteen istumisen väljyys johtuu siitä, että painostan koiraa, joka siksi pitää vähän etäisyyttä. Pitäköön.
 
Paikallaolo tehtiin takapalkalla, panin maahan Floran taakse suljetun pakasterasian, jossa oli juustopaloja. Seisoskelin pari minuuttia parinkymmenen askelen päässä. Flora odotteli hiljaa ja rauhassa, tosin vähän kääntyneenä juustopurkkiaan kohti.
 
Maastossahan ei koiran osaamista tarvitsekaan muistutella. Hyvä kun itse löytää edes kotiin eikä sitäkään ilman GPS:ää. Maastoilun teemoina olivat taas janat ja esine-etsintä. Esinekaistale oli leveämpi kahden esineen kaistale. Toin Floran autolta ilman hihnaa lähetyspaikalle. Flora pinkaisi ruutuun, paineli takarajalle, nappasi ja toi esineen. Erinomainen suoritus, ei mitään valittamista kun sain tällä kertaa esineen kiinnikin. Siirryimme lähetyslinjalla. Toisella lähetyksellä Flora lähti vähän laimeammin, ei pysynyt ruudussa ja alkoi jäljestellä. Siirryttiin sitten kahdesti vähän eteenpäin, kunnes esine löytyi. Flora ei vieläkään oikein usko yhden esineen haettuaan, että niitä voisi olla lisää. Mutta se yksi esine saatiin hienosti!
 
Janoja oli taas kolme. Ensimmäinen lyhyt, ei ongelmaa. Toinen pidempi, tässä takajäljelle ja kääntyminen oikeaan suuntaan heti kun liina hiukan kiristyi. Liinan kanssa oli taas vaikeuksia, koska käyttöön ottamani kokeissa tarvittava kymmenen metrin grippiliina on lötkömpää materiaalia, joka kietoutuu ja takertuu joka paikkaan noin 73,6 % helpommin kuin tavallisesti käyttämäni lyhyempi ja jäykempi grippiliina. Kolmannelle janalle piti lähettää pari kertaa, Flora ei halunnut lähteä suoraan kivien yli, mutta uskoi sitten, eteni suoraan ja pitkälle, nosti jäljen heti oikeaan suuntaan. Olisivatpa kaikki janasuoritukset näin hyviä! Pitäisi vain itse muistaa olla lähtemättä heti koiran perään, kokeessahan pitää odottaa liinanmitta.
 
Tältä janalta lähti 300 metrin jälki. Kulmassa ei ongelmaa. Ensimmäisen kepin kohdalle olin pudottanut kaksi jälkimerkkiä kaivaessani keppiä taskusta. Flora ilmaisi merkit, ja pitihän niistä palkata, mutta keppi jäi sitten huomaamatta. Toisen kepin ohi Flora käveli jäljen sivussa, ja tästä huomautin, vaikkei sitä pitänyt enää tehdä... lipsahti. Floran työskentely oli taas sellaista kuin se nyt vain puoli tuntia vanhalla jäljellä on, tarkkuudesta ei tietoakaan. Janaharjoituksiakin pitäisi nyt vaan jaksaa vanhentaa se tunti.
 
Flora yritti myös ilmaista minulle kallion. Olin jäljellä ylittänyt kallion, jonka toisella reunalla oli pieni pudotus. Olin laskeutunut alas istumalla kallion reunalle ja ottamalla kivestä tukea. Flora tutki huolellisesti kohtaa, johon olin laskenut käteni, laskeutui alas ja jäi seisomaan ja katsomaan kuin jälkikeppiä ilmaistessaan. Aika mainio ajatus koiralta, että käteni koskemasta kohdasta voisi saada palkan kuten käteni koskemasta kepistäkin! En nyt kuitenkaan palkannut siitä. Huristeltiin jälki loppuun ja päästiin ruokapurkille.
 
Tämä ja seuraava viikko treenataan tiiviisti. Kaiken pitäisi olla valmista jälkikokeessa 12.6.